Priser – Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Ifølge dens statutter skal den fortrinnsvis deles ut i første halvdel av mai hvert år, i tilknytning til markeringen av Norges frigjøring fra den tyske okkupasjon. Prisen er en påskjønnelse til personer eller institusjoner for virke som i forhold til institusjonens formål anses som særlig verdifullt. I ekstraordinære tilfeller kan det deles ut to priser samme år, eller prisen kan deles mellom to mottakere. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas, og et pengebeløp. Beslutning om tildeling treffes av institusjonens styre.

Fritt Ords Pris 2014

Anne Sender

Anne Sender
Anne Sender fikk Fritt Ords Pris 2014 for å ha løftet frem den jødiske minoritetens historie i Norge og for i en årrekke å ha arbeidet mot antisemittiske holdninger. Som jøde har hun selvstendig og modig satt et kritisk søkelys på den politikken som føres av israelske og palestinske ledere i konfliktområdet, ikke minst etter egne observasjoner av levekår på Vestbredden.

Pressemelding
Tale ved Georg Fr. Rieber-Mohn
Tale ved Anne Sender

Fritt Ords Pris 2013

Per Fugelli

Foto: Jarle Vines
Per Fugelli fikk Fritt Ords Pris for 2013 for å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden.

Pressemelding
Tale ved styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn
Tale ved Per Fugelli
Opptak fra arrangementet

Fritt Ords Pris 2012

Sara Azmeh Rasmussen

Foto: Ingar Haug Steinholt/Scanpix
Sara Azmeh Rasmussen for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.

Pressemelding
Tale ved styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn
Tale ved Sara Azmeh Rasmussen
Opptak fra arrangementet

Fritt Ords Pris 2011

Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer tildeles Fritt Ords Pris for 2011 for sin uavhengige og kritiske dekning av Afghanistan-krigen. Han bor i Afghanistan, der han arbeider som frilansjournalist. Ved å reise rundt i landet uten eskorte tar han en stor personlig risiko, og kommer dermed i nærkontakt med sivile afghanere. Hans kritiske analyser rammer også mediedekningen av krigen.

Tale ved styreleder Francis Sejersted
Tale ved Anders Sømme Hammer

Fritt Ords Pris 2010

​Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

​Bushra Ishaq og Abid Q. Raja
Bushra Ishaq has, with her firm grounding in the Muslim faith and community, and with her reasoning and bridge-building approach, helped further a general understanding of what it means to live in today's multi-cultural society.

Abid Q. Raja has created arenas for dialogue meetings on topics of importance for the public debate. He has been an energetic social commentator at a time of conflict.

Pressemelding